Nytt på Konstnärligt campus

Ekologi, performance och fysik på Bildmuseet i höst

[2018-08-21] Ekologi, kropp, rörelse, tid, fysik och frågor om kolonialism och demokrati. Höstens program på Bildmuseet bjuder på politik och estetik, världskonst och lokala samarbeten. Välkommen till pressfrukost på tisdag 28 augusti kl 10 då vi berättar om våra närmaste satsningar.

O S A fredag 24 augusti till Helena Vejbrink, presskontakt Bildmuseet.

Bildmuseet är just nu fyllt av samtida konst och fotografi som på olika sätt arbetar med frågor om ekologi och människans förhållande till naturen och vårt jordklot: John Akomfrahs stora filminstallation Purple, Jochen Lemperts svartvita analoga fotografier och den internationella grupputställningen Ekologins visionärer. Det är inte bara de svala utställningshallarna som har fått våra besökare att stanna extra länge i Bildmuseet denna extremt heta sommar då klimatkrisen har gjort sig påmind genom torka och skogsbränder. Under hösten fortsätter programmet med konst och evenemang som berör.

Här några smakprov på vad du kommer att få veta mer om under pressfrukosten:

Bildmuseet återupptar performancesamarbetet från 2015 med Vita kuben / Norrlandsoperan. Valhelgen fredag 7/9–söndag 9/9 bjuds det på tre dagar med tankeväckande, politiska och poetiska performance av konstnärer och dansare från när och fjärran. Rum för performance invigs på Bildmuseet under höstens första Art Friday och avslutas på valsöndagen med Interdine av Gaia Crocella, en måltid dit Umeåborna bjuds in och ett svar på en av valrörelsens mest omdiskuterade ämnen: flyktingfrågan.

I anslutning till Ekologins visionärer ger vi i höst ett rikt program av föreläsningar av konstnärer och forskare. Det kommer bland annat att handla om utbyggda älvar, astroekologi, arkitektur och postindustriella landskap och om konst som svar på världens ekologiska utmaningar. Det blir Art Friday med konstnären Ursula Biemanns nya film Acoustic Ocean, där bl a musikern och klimataktivisten Sofia Jannok medverkar.

Svarta hål, mörk materia, gravitation, rymd, tid och rörelse är fenomen som fascinerar både forskare och konstnärer. Konst och fysik är senhöstens stora tema på Bildmuseet. Först ut är William Kentridge, en av världens mest betydande nu levande konstnärer. Hans The Refusal of Time är en suggestiv betraktelse över tidens natur och har aldrig tidigare visats i Sverige.

På Bildmuseet utgör Kentridges installation en inledande del av Entangle / Konst och fysik, som öppnar några veckor senare. Som kurator för utställningen har Bildmuseet bjudit in Ariane Koek, grundare av konstprogrammet vid det europeiska partikelfysiklaboratoriet CERN. Flera av de internationellt uppmärksammade konstnärer som medverkar i Entangle har deltagit i konstprogrammet vid CERN, och några av verken är skapade specifikt för utställningen på Bildmuseet.

Huvudpersonerna i Ângela Ferreiras utställning Pan African Unity Mural är den sydafrikanska sångaren Miriam Makeba, som bannlystes från hemlandet för sitt ställningstagande mot apartheid, och den portugis-amerikanska aktivisten George Wright, landsflyktig från USA. Båda var inspirerade av idéer om afrikansk frigörelse, och båda fann en fristad i Västafrika. Ferreira väver samman Makebas och Wrights livshistorier med sin egen.

Bildmuseet fortsätter att ha kvällsöppet alla fredagskvällar och många av dem är vad vi kallar Art Fridays med olika evenemang, DJ och bar. Det kommer att bjudas på performance, vernissager, film, konstquiz, designmarknad och mycket annat. Flera Art Fridays är samarbeten med andra kulturaktörer och festivaler, som till exempel Pride, Umeå Europeiska Filmfestival och Jazzfestivalen.

Bildmuseets höstprogram är under tryckning, men en bläddringsbar pdf finns här.

För anmälan och mer information, kontakta

Helena Vejbrink, presskontakt, Bildmuseet

Redaktör: Helena Vejbrink